Astènia primaveral

Quan arriba la primavera, moltes persones experimenten una sensació de debilitat i falta de vitalitat generalitzada, tant física com intel·lectual, que redueix la capacitat per treballar i fins i tot realitzar tasques senzilles. És el que es coneix com astènia primaveral.

L’astènia no apareix després de fer un esforç, sinó durant la nostra activitat diària. És més comú en les dones que en els homes i es presenta especialment entre els 20 i els 50 anys.

L’astènia primaveral es caracteritza per símptomes molt diversos: tristesa sense causa aparent, to vital baix, pèrdua de gana, falta de memòria i dificultats per concentrar-se, mal de cap, trastorns del son, irritabilitat i disminució de la libido, entre d’altres.

L’astènia primaveral és de caràcter lleu i remet al cap de pocs dies sense necessitat de tractament.

Quines són les causes?

No es coneixen les causes de l’astènia primaveral, però sembla que pot estar relacionada amb el canvi climatològic, els processos al·lèrgics en les persones propenses i els cicles hormonals.

Després de l’hivern, els canvis d’horari (l’avançament de l’hora), les modificacions ambientals (amb altres condicions de llum i pressió atmosfèrica) i l’adopció d’altres rutines (a causa del bon temps ja que es fa fosc més tard) poden alterar l’organisme, fent disminuir la producció d’endorfines, que són les hormones del benestar. A més, l’augment d’hores de llum altera la segregació de melatonina, una hormona que regula el son. També poden influir les al·lèrgies a pòl·lens, molt freqüents en aquesta època de l’any.

Es pot prevenir?

Portar una vida saludable i ordenada és la base per enfortir el nostre organisme i les seves defenses, evitant que els factors externs minin la nostra energia.

L’astènia es pot prevenir seguint alguns consells molt senzills:

  • Intenta dormir vuit hores diàries, o les que siguin necessàries per sentir-te descansat, i procura ser regular en l’hora d’anar-te’n al llit.
  • Segueix una dieta equilibrada i variada, enriquida en vitamines i minerals. A vegades pot ser útil una aportació vitamínica o mineral complementària, que pots trobar a la farmàcia.
  • Mantingues el cos hidratat ingerint uns dos litres d’aigua al dia. La ingesta d’infusions i sucs ajuda també a aconseguir una bona hidratació.
  • Realitza exercici moderat al menys durant 30 minuts al dia.
  • Roman a l’aire lliure i absorbeix la llum del sol.
  • Realitza activitats que t’agradin. Donat que l’astènia primaveral provoca desmotivació en general, convé intentar superar la sensació de cansament i falta d’energia realitzant activitats que resultin agradables. D’aquesta manera l’ànim s’eleva i es combat més eficaçment el període transitori de tristesa primaveral.

Si l’astènia no desapareix en poques setmanes, el més convenient és anar al metge per obtenir un diagnòstic precís.

 

Fonts: Col·legi de Farmacèutics de Barcelona; Sociedad Española de Medicina de Atención Primaria (Semergen); Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC).